Всички продукти в рецептата за веган безглутеновото Тирамису са заменяеми и лесно може да изпълните рецептата и с налични продукти. Разбира се, не гарантираме, че ще постигнете точно същият вкус като на тирамисуто от рецепта на Габриела Цулин, но ще се доближите.
Почти всички продукти и книгата на Габриела „50 здравословни кето десерта“ ще откриете във физическият ни и онлайн магазин Натурал.
Кое с какво може да замените?
Брашно от елда – С оризово брашно, бяло брашно, пълнозърнесто брашно, брашно от нахут, брашно от просо, брашно от лимец.
Царевично брашно – С ленено брашно, кокосово брашно, бадемово брашно.
Захар от фурми – С кокосова захар, кафява захар, сироп от агаве, пчелен мед, кленов сироп.
Ябълково пюре – С всякакви пасирани плодове като ябълки, круши, банани, райски ябълки. Не пропускайте ябълковото пюре, защото благодарение на него блата става крехък и не толкова сух, както е при повечето безглутенови теста.
Кокосово масло – С краве масло, гхи, зехтин, ленено масло, лешниково масло, бадемово масло.
Био тофу – То има много гладка и копринена консистенция и с него се получава много фин крем. Можете да го замените с натурално тофу, което да блендирате до образуване на гладък крем. Можете да го замените с кокосова сметана, кокосов крем, кокосово мляко.
Био тахан от кашу – Можете да го замените с всякакъв вид тахан. Този тахан има неутрален вкус и гладка консистенция, светъл е и се вписва идеално в сладки и солени рецепти. Мисля че няма аналог с друг тахан и ви препоръчвам да го използвате.
Веган сметана – За да получите пухкавите топчета върху тирамисуто трябва да я използвате, но можете да я пропуснете ако не откривате.
Продукти:
за блата:
230 грама брашно от елда
120 грама царевично брашно
80 грама захар от фурми
240 милилитра вода
80 грама ябълково пюре*
60 грама кокосово масло
1 чаена лъжичка ябълков оцет
2 чаени лъжички бакпулвер
1/4 чаена лъжичка сода за хляб
1/2 чаена лъжичка сол
1 шушулка ванилия
За крема:
300 грама био тофу натурално
200 грама био тахан от кашу
50 грама захар от фурми
300 милилитра еспресо
2 супени лъжици вино Марсала
Приготвяне:
Сложете сухите съставки за блата в дълбока купа.
След това добавете мокрите съставки и разбъркайте добре до получване на хомогенна смес.
Разпределете сместа в тава с размери 40/20 сантиметра и загладете отгоре.
Печете на средно ниво в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор.
Изпичането отнема около 25-30 минути.
Проверявайте за готовност с клечка за зъби или дървен шиш.
След като блата се изпечего извадете от фурната и оставете да изстине напълно.
През това време пригответе крема като смесите тахана от кашу, тофуто и захарта от фурми.
Разбъркайте до получаването на хомогенна смес.
Разрежете блата на тънки ленти с големината на бишкоти.
Потопете получените „бишкоти“ в еспресо, което предварително сте смесили с виното марсала, и ги подредете на дъното на тава.
Отгоре разпределете половината от крема. След това поставете още един ред бишкоти, потопени в еспресо и сложете останалият крем.
Шприцовайте топчета от разбита веган сметана и поръсете с натурално какао.
Сложете тавичката в хладилник за няколко часа, за да отлежи и стегне тирамисуто.
Какао на прах за поръсване
200 грама веган сметана
*Ябълковото пюре приготвих като пасирах една ябълка.
Приятен апетит!