Всички продукти в рецептата за веган безглутеновото Тирамису са заменяеми и лесно може да изпълните рецептата и с налични продукти. Разбира се, не гарантираме, че ще постигнете точно същият вкус като на тирамисуто от рецепта на Габриела Цулин, но ще се доближите.

ВЕган тирамису рецепта

Почти всички продукти и книгата на Габриела „50 здравословни кето десерта“ ще откриете във физическият ни и онлайн магазин Натурал.

Кое с какво може да замените?

Брашно от елда – С оризово брашно, бяло брашно, пълнозърнесто брашно, брашно от нахут, брашно от просо, брашно от лимец.

Царевично брашно – С ленено брашно, кокосово брашно, бадемово брашно.

Захар от фурми – С кокосова захар, кафява захар, сироп от агаве, пчелен мед, кленов сироп.

Ябълково пюре – С всякакви пасирани плодове като ябълки, круши, банани, райски ябълки. Не пропускайте ябълковото пюре, защото благодарение на него блата става крехък и не толкова сух, както е при повечето безглутенови теста.

Кокосово масло – С краве масло, гхи, зехтин, ленено масло, лешниково масло, бадемово масло.

Био тофу – То има много гладка и копринена консистенция и с него се получава много фин крем. Можете да го замените с натурално тофу, което да блендирате до образуване на гладък крем. Можете да го замените с кокосова сметана, кокосов крем, кокосово мляко.

Био тахан от кашу – Можете да го замените с всякакъв вид тахан. Този тахан има неутрален вкус и гладка консистенция, светъл е и се вписва идеално в сладки и солени рецепти. Мисля че няма аналог с друг тахан и ви препоръчвам да го използвате.

Веган сметана – За да получите пухкавите топчета върху тирамисуто трябва да я използвате, но можете да я пропуснете ако не откривате.

Продукти:

за блата:

230 грама брашно от елда

120 грама царевично брашно

80 грама захар от фурми

240 милилитра вода

80 грама ябълково пюре*

60 грама кокосово масло

1 чаена лъжичка ябълков оцет

2 чаени лъжички бакпулвер

1/4 чаена лъжичка сода за хляб

1/2 чаена лъжичка сол

1 шушулка ванилия

За крема:

300 грама био тофу натурално

200 грама био тахан от кашу

50 грама захар от фурми

300 милилитра еспресо

2 супени лъжици вино Марсала

Приготвяне:

Сложете сухите съставки за блата в дълбока купа.

След това добавете мокрите съставки и разбъркайте добре до получване на хомогенна смес.

Разпределете сместа в тава с размери 40/20 сантиметра и загладете отгоре.

Печете на средно ниво в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор.

Изпичането отнема около 25-30 минути.

Проверявайте за готовност с клечка за зъби или дървен шиш.

След като блата се изпечего извадете от фурната и оставете да изстине напълно.

През това време пригответе крема като смесите тахана от кашу, тофуто и захарта от фурми.

Разбъркайте до получаването на хомогенна смес.

Разрежете блата на тънки ленти с големината на бишкоти.

Потопете получените „бишкоти“ в еспресо, което предварително сте смесили с виното марсала, и ги подредете на дъното на тава.

Отгоре разпределете половината от крема. След това поставете още един ред бишкоти, потопени в еспресо и сложете останалият крем.

Шприцовайте топчета от разбита веган сметана и поръсете с натурално какао.

Сложете тавичката в хладилник за няколко часа, за да отлежи и стегне тирамисуто.

Какао на прах за поръсване

200 грама веган сметана

*Ябълковото пюре приготвих като пасирах една ябълка.

Приятен апетит!