Език & Валута:
BG / BGN
Език
Валута
  • BGN
  • EUR
0
Език & Валута:
BG / BGN
Език
Валута
  • BGN
  • EUR
  •    
Начало Статии

Статии

Рецепта за Кето, безглутенова Бяла торта Гараш от Габриела Цулин

Обичаш торта Гараш, но се храниш без гултен, без млечни, кето или си на ниско въглехидратно високо мазнинно хранене. Имаме нещо ТОЧНО за теб!

Прочети още →

Безглутеново Веган Тирамису по рецепта на Габриела Цулин

Безглутеново веган Тирамису 

Прочети още →

Защо е полезен сока от цвекло и как да си приготвим дресинг за салата Цезар

Ани от Healthylicious ни разказа за полезните свойства на сока от цвекло и защо трябва да го включим в менюто си.

Прочети още →

Лятна здравословна закуска - Купичка вкусно щастие

Лятна закуска от Ahora by Asya

 

Така Ahora by Asyа нарече любимата си закуска през лятото.

 

Това, от което имаш нужда  за да си я приготвиш е :

 

кокосов йогурт

гранола

сезонни плодове 

 

Пожелаваме ти слънчев и усмихнат ден!

 

П.П. И не забравяй да си изядеш закуската!

 

 

Прочети още →
Овесени соленки с биволско сирене и подправки от Ahora by Asya

Овесени соленки с биволско сирене и подправки от Ahora by Asya

 

Време за приготвяне: 35 минути


Ето какво ще ви е нужно:

 
100 гр. кашкавал
250 гр. биволско сирене
200 гр. кисело мляко
1 ч.л. сода
150 мл. мазнина (олио, зехтин, разтопено масло, гхи)
1 с.л. чубрица
1/2 с.л. риган
400 гр. овесено брашно

 

Начин на приготвяне:

 

В голяма купа смесете всички съставки без брашното – сиренето трябва да бъде натрошено, а кашкавала настърган на ситно. 
Разбъркайте хубаво всички съставки до хомогенна смес с помощта на дървена лъжица или миксер и започнете да добавяте малко постепенно брашното. Ще се получи меко тесто, което е хубаво да оставите в хладилник за 10 минути да стегне.
След това с мокри ръце направете малки топчета и ги натиснете с ръце, като оформите формата по ваш избор. Печем задължително върху хартия за печене около 15-20 минути на 220 С.

Прочети още →
 Домашна маска за лице с подхранващ и избелващ ефект

Домашна маска за лице с подхранващ и избелващ ефект

Направи я и ти по рецептата на Gabriela Tsulin - Food Blogger & Food Photographer

 

Снимка

 

Какво ви е нужно:

 

10 милилитра масло от пшеничен зародиш;
5 милилитра шипково масло;
5 капки етерично масло от тамян;
5 капки етерично масло от лимон.

 

Начин на приготвяне:

 

Всички масла се смесват и се съхраняват в тъмно шишенце, ролка или кутийка. 
Нанасяйте маската върху добре почистена кожа на лицето с мицеларна вода и почистващо мляко. Масажирайте до попиване. Маската се ползва без отмиване.

Прочети още →

Торта без глутен и печене

Продукти:

400 грама био кокосов специалитет

150 грама био крънч с активирани семена Luna 

200 грама кашу какаова паста Гайо

50 грама кокосова захар

100 грама оризови меденки

15 грама телешки желатин на прах

 

Приготвяне:

Натрошете оризовите меденки (отделете три меденки за декорация) до образуването на фини трохи.

Добавете крънчито с активирани семена като начупите и него, за да се получат по – фини частици.

Сложете всичко в купа и добавете 5 грама от кашу какаовата паста. Разбъркайте до хомогенизиране.

Изсипете сместа в чиния с размер около 18 сантиметра. Сложете ринг за торта и изсипете получената смес.

Притиснете добре с лъжица, за да се образува твърд блат.

Разтворете желатина в 30 милилитра хладка вода и го оставете да набъбне.

След като набъбне достатъчно го разтворете на водна баня при температура около 45-60 градуса.

Изсипете разтворения желатин в дълбока купа и добавете веган млякото и кокосовата захар.

Изсипете сместа върху блата и сложете чинията в хладилник за 3-4 часа, за да стегне.

След това извадете чинията от хладилника, отстранете ринга за торта и полейте с останалата част кашу паста отгоре.

Декорирайте с оризови меденки и крънч с активирани семена.

Приятен апетит!

Прочети още →

Козунак с пълнеж от червени сушени боровинки и бял шоколад

Рецепта:

5 яйца (М размер) (един жълтък или белтък се отделя за намазване на козунаците)

250 г захар

300 мл прясно мляко

30 мл олио

3-4 ванилии на прах (или 1 с.л. екстракт ванилия)

1 ампула ромова есенция

кората на 1 лимон

около 1 кг пресято бяло брашно

1 кубче мая - 42 г

125 г разтопено краве масло при месене на козунака

 

Пълнеж:

100 г сушени червени боровинки

100 г нарязан на ситно бял шоколад

 

За намазване:

1 разбит белтък или жълтък+ 2 с.л. оцет за намазване на козунаците

Захар за поръсване

По желание: 50 г разтопен бял шоколад с 10 г краве масло за декориране на един козунак + няколко сушени червени боровинки.


Приготвяне:

 
Маята се разтваря в част (150 мл) от много леко затопленото, но не горещо мляко, с лъжица от захарта и добавени 3-4 с.л. брашно, Разбърква се сместа и се оставя да се активира и набъбне.
Останалото брашно се изсипва в купа, прави се кладенче в средата, добавят се яйцата и захарта, разбъркват се, добавят се останалото мляко, мазнината, втасалата мая, лимоновата кора, ромовата есенция и ванилията и се замесва тесто. Първоначално може и леко да лепне по ръцете, но не добавяйте брашно. Преместете на плота и месете с ръце, като започнете на части да добавяте разтопеното краве масло и омесвате, докато поеме всяка част. Месете в продължение на 15 минути, като разтегляте подпирайки с една ръка единия край на тестото, а с другия плъзгайте разтегливо по плота в срещуположна посока, сгъвайте и пак разтегляйте.
Готовото тесто се поставя в дълбока купа намазана с масло. Покрива се с фолио за свежо съхранение и се оставя да втаса на стайна температура. Следи се да удвои обема си. На стайна температура ми се получава най-стабилно тесто, което лесно се меси, оформя и по-качествено втасва, но все пак зависи и температурата вкъщи. /У нас беше 21 градуса и този път втасваше доста бавно. Отне ми 2 часа, за да втаса. Тук вече се иска търпение и изчакване.
Но ако е много топло в стаята, тестото ще втаса доста по-бързо, отколкото ако е 20 градуса температура/.
 
Втасалото тесто се изважда на плота. Разделя се на две за два големи козунака или на четири, за четири малки козунака. Всяка част се разделя отново на няколко части, в зависимост, с колко фитила ще искате да сплетете козунаците и в какви форми да ги направите.
/Аз направих два големи козунака като разделих тестото на две и всяка част на три, като оформих по три фитила/
Всяка част се разточва/ тестото е омаслено и не залепва за плота/, добавят се сушени червени боровинки и нарязан бял шоколад, навиват се на руло, усукват се на фитил и после се сплитат по три фитила на плитка.
 
Сплетените козунаци се поставят в хартиени капсули за козунаци, или в алуминиеви такива, намазани с масло, или тавички покрити с хартия за печене. Желателно е тестото да влиза свободно в тавичката, и да има място от всички страни по малко, за да може да расте и да се надигне хубаво, без да се накъсва, а тавичките да са по-високи, или поне 5-7 см височина да има.
Намазват се отгоре с много малко разтопено краве масло, покриват се с прозрачно фолио и се оставят да втасат.
Намазват се с разбит жълтък с оцет (изпарява се при печене, да не ви притеснява/ или само разбит белтък, поръсват се със захар. Фурната се загрява на 180 градуса с долно включен вентилатор. Козунаците се пекат на едно ниво над долното в предварително загрята фурна, като след 10 минути се намалява температурата на 160 градуса. Печенето е около 30-40 минути, като зависи от силата на фурната. Преценете и при нужда намалете температурата. Козунаците може да се изпекат и на 160 градуса с горно и долно нагряване. Също може да се покрият с лист алуминиево фолио, за да не изгорят отгоре. Ако са малки козунаци, ще се изпекат доста по-бързо.
 
По желание може да украсите с малко разтопен бял шоколад с краве масло и червени боровинки.
 
След като изстинат се съхраняват плътно увити във фолио за свежо съхранение.
Прочети още →

Кето Тирамису/ Keto Tiramisu

Рецепта:

за 10 малки чашки (с вместимост около 100-120 мл). Около 3,5 г въглехидрати за порция.

За бишкотите:

* 2 големи яйца (L)

* 100 г бадемово брашно

* 30 г кокосово брашно

* 80 г еритритол на прах

* 1/2 ч.л. бакпулвер

* 30 г омекотено краве масло

* 1 ванилия (или 1/2 ч.л. екстракт ванилия)

 

За напояване на бишкотите:

* 1 голяма чаша двойно еспресо

* 3 с.л. еритритол (на вкус)

* 1/2 ампула ромова есенция (може да добавите капачка ром ако искате)

 

За крема:

* 500 г маскарпоне

* 200 мл млечна сметана 30% масленост

* 80 г еритритол на прах

* 2 жълтъка + 2 с.л. еритритол

* 1 ванилия (или 1/2 ч.л. екстракт ванилия

 

За поръсване

* 1 пълна с.л. какао


За бишкотите:

Загрейте фурната на 180 градуса. 

Постелете тава за печене с хартия за печене. 

Смесете в купа бадемовото брашно, кокосовото брашно и бакпулвера. 

В друга купа смесете размекнатото масло, яйцата и еритритола и разбийте с миксер за 2-3 минути.

Добавете сместа от бадемово брашно и разбъркайте с шпатула, за да се комбинират. 

Прехвърлете сместа в торбичка за сладкиши/пош и шприцовайте върху листа за печене в тавата 25 броя бишкоти. /При мен сместа се получи доста гъста и трудно се шприцоваше, въпреки че намалих последващо кокоса, но позволява бишкотите да се оформят и с ръце и да се направят кръгли, удобно за чаши. Не слагайте повече от 2- 2 и 1/2 бишкоти, тъй като заради кокоса са по-плътни и ще поемат и доста крем. /

Печете в предварително загрята фурна за 8-12 минути или до златисто. 

Извадете от фурната и оставете да изстинат напълно. 

 

В плитка купа комбинирайте кафето, еритритола и екстракта от ром. 

 

За крема:

В стъклена огнеопорна купа смесете жълтъците с еритритола и разбийте с миксер за около 2 минути. Сложете купата над съд с вряща вода на котлона. Купата с крема да не опира водата. Разбърквайте енергично с бъркалка, докато кремът се сгъсти (около 5 минути) Дори да е течен, не е фатално. Оставете да се охлади.

Разбийте добре охладената сметана за около 2 минути. Внимавайте да не я пресечете. Веднага щом се сгъсти спрете миксера. 

В отделна купа разбийте маскарпонето с еритритола и ванилията. Добавете жълтъците и сметаната и разбийте за кратко, докато се споят съставките.

Подгответе чашите за Тирамисуто.

Във всяка чаша поставете по бишкота, която сте напоили хубаво в кафето с рома (Може да подържите повече бишкотите в кафето, да поемат, че са по-твърди, и сипете по 1 с.л. от кафето в чашите. Бишкотите ще го поемат при охлаждане). Добавете пълна лъжица от крема. Отново бишкота и крем и завършвате с крем. Най-отгоре поръсете обилно с какао.

 

Прочети още →

Любимата торта на Кралица Елизабет II

Рецепта:

За тортата:

240 г черен шоколад (по желание може да замените с млечен шоколад)

240 г  пудра захар (по рецепта е кристална захар)

240 г несолено масло (на стайна температура)

2 яйца /или 100 мл млечна сметана/

480 г богати чаени бисквити- или Digestive бисквити

1/2 чаена лъжичка масло за намазване на формата

 

За основа: 

100 г бисквити

 

За покритие:

480 г черен шоколад (добавете 200 мл млечна сметана при разтопяването на шоколада за по-мека шоколадова заливка) В оригинал тортата се залива само с разтопен шоколад. Може да използвате по-малко шоколад за заливка, ако не добавяте сметана, за да я омекотите.

50 г бял шоколад за украса (може и тъмен шоколад)

Приготвяне:

Намажете ринг за торта (диаметър 24 см) с краве масло и поставете в тава покрита с хартия за печене.

Натрошете бисквитите на едро с големина на бадем.

Разбийте маслото с гранулираната захар на пухкав крем.

На порции добавете разтопен  на водна баня шоколад и накрая яйцата, като непрекъснато разбивате./ Ако решите да използвате сметана вместо яйца, смесете я с шоколада и разтопете на водна баня, на умерен огън, като разбърквате с лъжица до получаване на хомогенна маса/.

Смесете крема с бисквитите, докато се покрият с шоколадовата смес.

Подредете ред бисквити в ринга за основа.

Разпределете бисквитената смес в ринга. Притиснете и изравнете.

Оставете тортата да се охлади за 3 часа в хладилник. 

Отделете ринга и покрийте тортата с разтопен на водна баня тъмен шоколад. Оставете да се охлади на стайна температура./ За по-мека глазура, добавете по желание 100 мл сметана за малка торта или 200 мл сметана за голяма торта, към шоколада на водна баня/

Украсете с разтопен на водна баня бял или тъмен шоколад.

Прочети още →
Страница 1 от 2
«1 2»