Рецепта за Добруджански бюрек

Рецепта за Добруджански бюрек     

Необходими продукти:

* 500 г кори за баница печени на сач Айдемо

За плънката:

* 1 яйце

* 1 пълна супена лъжица кисело мляко

* 1 равна чаена лъжичка бакпулвер (или сода за хляб)

* 300 гр. краве сирене

 

За намазване на корите:

* 100 мл слънчогледово олио

 

За заливане на бюрека:

* 125 г краве масло

* 300 мл прясно мляко от фермата

* 5 яйца

Приготвяне на корите:

Всяка кора се разрязва на четири триъгълника. От 4 кръгли ръчно точени кори, се получават 16 триъгълника. Правоъгълната тава за печене е с размери приблизително 22х32 см и височина 7 см.

Приготвяне на плънката:

Содата(бакпулвера) се разтваря в киселото мляко да шупне. Добавят се яйцето и натрошеното сирене и сместа се разбърква.

В правоъгълна тава се подреждат 4  кори, като помежду се намазват с олио. (Понеже корите са с триъгълна форма, а тавата правоъгълна, то при подреждане ги намествате както е удобно и скъвате стърчащите краища) Разпределя се 1/3 от пълнежа. Следват отново 4 кори намазани помежду с олио и отново 1/3 от пълнежа. Реди се бюрекът, докато свършат корите. Най-отгоре трябва да се покрие само с кори.

Нарязва се на квадрати, залива се с разтопеното краве масло, да влезе в прорезите и изцяло да бъде намаслен бюрекът. Разбиват се 5 яйца с прясно мляко и се залива отгоре, като се стараете навсякъде да е разпределена заливката. Бюрекът се остава да се напои малко, около 10 минути. Пече се на второ ниво отдолу нагоре в загрята на 200 градуса фурна до готовност- около 40-50 минути. Или на средна скара на фурната, на функция долно нагряване с вентилатор (на 180 градуса) за същото време.

След изваждане се оставя 10 минути да почине без да се покрива.

Ами това е 🙂 Опитайте… Заслужава си!