Рецепта:
* 1 пакет кори за баница (400 г)
* 250 г краве масло
* 1 литър прясно мляко
* 4 жълтъка
Крем: Млякото се загрява на слаб котлон, да е топличко, но не горещо. Разтваря се в него пудрата захар. 100 г от кравето масло се разтопява на слаб котлон. Прибавя се гриса и се разбърква енергично с дървена лъжица. Маха се от котлона, добавя се на струйка прясното мляко, като се разбърква с телена бъркалка. Връща се сместа на котлона и се бърка енергично на умерен огън, докато се сгъсти. Не се получава много гъст крем, така че, ако ви се види рядко, не добавяйте нищо повече. (отнема около 10 минути приготвяне на крема).
След като се махне от котлона, към крема се добавят лимоновата кора и ванилията. Разбърква се и се покрива със свежо фолио. Оставя се да се охлади малко (около 30 минути). Към все още топлия крем се добавят жълтъците и енергично се разбърква и се оставя вече напълно да се охлади.
Разтопява се останалото масло.
Правоъгълна тава (моята е 32х22 см) се намазва с разтопено масло. Слага се една кора, намазва се с масло. Върху нея се поставя втора кора и се намазва с масло, и така, докато подредите 7-8 кори. В средата се разпределя охладения крем с грис. Върху него се подреждат останалите 7 кори, като най-отгоре се намазва с разтопено краве масло.
Баницата се пече около 40 минути на 180 градуса, в предварително загрята фурна, на средна скара, като се внимава да не прегори отгоре. Аз предпочитам да пека на функция долно нагряване с вентилатор и температура 180 градуса. Така не се притеснявам, че може да прегорят печивата.
Ако ползвате керамична тавичка като мен, която трябва да се сложи в студена фурна – няма проблем. Просто добавете още 15-20 минути към печенето.
Готовата баница се оставя да се охлади и се поръсва с пудра захар и канела.