Безглутеново оризово брашно на добра цена

Диетите без консумация на глутен стават все по-популярни по няколко причини. Сред тях са медицинските нужди на хора с цьолиакия и глутенова непоносимост, както и избора на много хора да изключат протеина от храненето си. Много от тях заменят основния източник на глутена – пшеничното брашно, с други алтернативи. Нека разгледаме една от тях – оризовото брашно.

Какво представлява безглутеново брашно?

Безглутеновото брашно е това, което не съдържа протеина глутен. Сам по себе си глутенът се намира в пшеница, ечемик, овес и ръж.

За разлика от него, пшеничното брашно, което използваме почти ежедневно, има изключително високо съдържание на протеина.

Безглутеново брашно може да бъде направено от различни култури, като например ориз, царевица, картофи и други.

Tо има различни приложения, подобни на пшеничното брашно — може да се използва за направата на хляб, сладкиши, десерти и други тестени ястия.

Едно от най-популярните брашна е именно оризовото.

Какво е оризово брашно?

Оризовото брашно е чудесен безглутенов заместител на пшеничното брашно, което много хора днес избягват. То се получава чрез смилане на бял или кафяв ориз на фин прах.

Изборът между бяло и кафяво оризово брашно зависи от желаната кулинарна употреба. Бялото брашно от ориз има по-лека текстура и по-мек вкус, което го прави универсална съставка в много рецепти.

Обратно, кафявото оризово брашно има по-орехов вкус и по-висока хранителна стойност, особено по отношение на фибри и микроелементи.

Фиността на процеса на смилане значително влияе върху текстурата на брашното. Фино смляното оризово брашно често се предпочита за печене, тъй като имитира по-близо лекотата на пшеничното брашно, което води до по-добра текстура и консистенция на печените изделия.

Въпреки това един показател остава приблизително еднакъв между пшеничното и оризовото брашно – калориите.

Оризовото безглутеново брашно се използва изключително често в азиатската кухня, за направята на нудли, рамен и други традиционни ястия.

Оризово брашно — ползи

Едно от основните предимства на оризовото брашно е именно липсата на глутен. Това го прави подходящо за хора с цьолиакия, глутенова ентеропатия и чувствителност към глутен, както и тези, които избират безглутенова диета по други причини. Освен това то предлага и още ползи и предимства:

Лесно за храносмиланеОризовото брашно е лесно смилаемо, което го прави изключително подходящо за хора с чувствителен стомах и храносмилателни проблеми, включително малки деца и възрастни хора.

Източник на енергия — Богато на въглехидрати, брашното осигурява бърз източник на енергия. Това го прави особено полезно в храни, предназначени за тези, които се нуждаят от енергиен тласък.

Богато на хранителни вещества — Брашното от кафяв ориз е с високо съдържание на фибри, витамини и минерали (включително магнезий, фосфор и манган). Тези хранителни вещества са от съществено значение за поддържане на цялостното здраве, особено при диета.

Безопасно за хора с непоносимости и алергии — Оризът е една от храните, които предизвикват най-малко алергични реакции. Това прави оризовото брашно по-безопасна алтернатива за хора с хранителни алергии или непоносимост.

Кулинарни приложения на оризовото безглутеново брашно

Оризовото брашно без глутен е универсално и може да се използва при приготвянето на различни ястия. То има приложение, както в рецепти за супи и сосове, така и в приготвянето на сладкиши, десерти и хляб.

Приложения в печенетоОризовото брашно може да се използва за приготвяне на различни печива, включително хляб, сладкиши, бисквити, мъфини, палачинки и други. Поради липсата на глутен, който осигурява еластичност на тестото, брашното от ориз често се комбинира с други безглутенови брашна, за да подобри текстурата на печивата.

Осигурява гъста консистенция — Освен това то е отличен сгъстител за сосове, супи, яхнии и други ястия. Неговата фина текстура му позволява да се разтваря лесно и да създава гладка консистенция без да образува бучки, ползва се за безглутенов сос Бешамел.

Подходящо за панировка — Леката му текстура го прави идеално за паниране на храни и осигуряване на хрупкава, лека коричка особено, когато се комбинира с царевично брашно.

Как се работи с безглутеново брашно?

Много хора, които тепърва преминават към безглутенова диета, се питат как се работи с безглутеново брашно. Всъщност е много лесно.

Повечето видове безглутенови брашна могат напълно да заместят пшеничното. Те са лесни за употреба и не изискват специална технология на работа.

Оризовото брашно например може да се използва вместо пшенично и да го замени напълно, взависимост какво точно приготвяте. То не създава толкова еластична текстура, затова много хора избират да добавят и друг вид универсално безглутеново брашно към сместа.

Въпреки това брашното от ориз е изключително предпочитано, благодарение на свойствата си да поема бързо течности и осигуряването на структура на печивата.

Рецепти с оризово брашно

Брашното от ориз има широко приложение в кухнята и с него можете да приготвите редица рецепти. Както вече казахме, то е много разпространено в азиатските страни, където се използва за направата на нудли и други традиционни ястия.

У нас, а и в други страни, оризовото брашно се използва основно за приготвянето на тестени изкушения, кексове и десерти, сред които бисквити, сладки, палачинки, хляб, питки и други.

Ето и едни от нашите любими здравословни рецепти с оризово брашно:

Безглутенов хляб – Той се приготвя с оризово безглутеново брашно за хляб в комбинация с ксантанова гума, за да образува достатъчно плътна смес. Някои рецепти заменят ксантановата гума с яйца.

Всичко съставки се смесват в купата и се разбъркват, докато придобият хомогенност. Дори не е необходимо месене. Пече се за 45 минути и имате невероятен хляб с оризово брашно без съдържание на глутен.

Козунак с безглутеново брашно – Тази рецепта също не се различава много от оригиналната. Разбира се, тук вариациите са много, затова е добре да откриете своите любими вкусове за козунаци, след което да се опитате да ги приготвите. Разбъркайте всички съставки заедно до хомогенна смес и оставете да втаса поне 1 час. Добавете допълнителни аромати, ядки или сушени плодове. След това оформете вашия безглутенов козунак така, както искате да изглежда. Лесен и бърз начин е сплитането му на плитка. Сложете го във формата и го оставете да втаса за още 2 часа. След това го печете на 180 градуса за около 40 минути.

Безглутенова пица – Разбира се тук се има предвид основата ѝ или как да си приготвите тесто за пица с безглутеново брашно. Както вече видяхме от другите рецепти, работата с брашното без глутен не е трудна, нито отнема повече време. Единствено трябва да отделите повече внимание на детайла. Тестото се приготвя стандартно, с 200 грама брашно, малко топла вода, мляко, олио и 1 яйце. Всички съставки се смесват до получаване на гъста смес. Оставя се да втаса за 30 минути, след което е готово.

Оризово брашно — цена

Колко струва един пакет оризово брашно? Макар че много хора мислят, че безглутеновото брашно от ориз е скъпо и надхвърля цената на пшеничната му алтернатива няколко пъти, това всъщност съвсем не е така. Пакет оризово безглутеново брашно можете да намерите на конкурентна цена с пшеничната му алтернатива.

Но много хора се питат “От къде да си купя безглутеново брашно?” Няма нужда да се чудите повече. При нас в магазин Натурал ще намерите най-доброто безглутеново брашно на конкурентни за пазара цени.

Разгледайте магазин Натурал и изберете сред богатото разнообразие оризово брашно, както и сладки, десерти и тестени продукти, изработени от него. Намерете любимите си безглутенови хранителни продукти на изненадващо ниски цени.