телешки колаген тип 2 и тип 1

Колагенът е основен протеин в човешкото тяло и служи като основен градивен елемент в кожата, сухожилията, връзките, мускулите и кръвоносните съдове.

Днес колагенът е широко разпространен като хранителна добавка, която се препоръчва по редица причини. Освен това обаче, този протеин има и голяма роля в козметичната индустрия – той е един от най-популярните съставки в продукти за грижа за кожата с анти-ейдж ефект.

Свързва се с няколко ползи за здравето, включително облекчаване на артрит, подобрено здраве на кожата и предотвратяване на загуба на костна маса.

Нека заедно разгледаме какво представлява и как се пие телешки колаген.

Какво е телешки колаген?

Телешки колаген се извлича от крави. Това е най-разпространеният източник на колаген в хранителните добавки.

Съществуват видове телешки колаген – натурален и хидролизиран телешки колаген. Каква е разликата?

Хидролизираният колаген на прах се различава от натуралния по един фактор – процесът му на разграждане, наричан още хидролиза. Колагенът се хидролизира още докато се извлича. Това означава, че дълговерижните колагенови протеини се разграждат на по-малки аминокиселини, които са лесни за смилане и усвояване от организма. Това прави добавката изключително полезна – тя има бързо действие и се усвоява по-добре от натуралния колаген.

Освен хидролизиран телешки колаген, можете да срещнете и синонимите му – колагенови пептиди или колагенов хидролизат. Те всички означават едно и също.

Телешки колаген – ползи за здравето

Както вече казахме, колагенът е основен протеин в организма, затова и допълнителният му пруем е толкова полезен.

Той служи като структурен протеин, който формира съединителната тъкан. Играе важна роля в поддържането на здравината на ноктите, косата, мускулите, сухожилията и ставните връзки. Поддържа силата на мускулите, подпомага заздравяването на рани и може да е от полза за справянето с възпаления. Освен всичко това обаче, колагенът е важен и за храносмилателния тракт, кръвоносните съдове и кожата.

Колагенът е незаменим помощник за цялостното ни здраве, жизненост и благосъстояние. Той е от основно значение за осигуряване оптималните функции на тялото. Но как да си го набавим? Чрез колагенова добавка, която тялото ще усвои и ще използва максимално.

Защо да приемаме телешки колаген?

Естественото производство на колаген в организма намалява с възрастта и обикновено спира напълно около 25-тата година. Този спад в нивата на колаген в човешкото тяло може да доведе до видими признаци на стареене, като бръчки, фини линии, отпусната кожа и други. Освен това обаче, липсата на колаген в тялото води и до скованост в ставите, болки и дискомфорт.

Приемът на телешки колаген за стави, кости, мускули, коса и кожа може да подпомогне запълването на липсите в организма и предотвратяване на някои от гореизброените процеси. Той играе жизненоважна роля за насърчаване на цялостното здраве на костите и мускулите.

Чрез приема на телешки колаген на прах или под друга форма, човек може да поддържа естествените процеси на възстановяване и регенерация на тялото си. Протеинът допринася за по-здрава коса, кожа и нокти, както и подпомага здравето на мускулите, костите и ставите.

Телешки колаген тип 1 – за косата, кожата, ноктите и чревната мукоза

Телешки колаген тип 1 има редица предимства, които се фокусират върху поддържането на здрава коса, кожа и нокти, както и подпомагане на чревната мукоза, заздравяване на костите и други.

Телешки колаген тип 1 има следните ползи:

Подкрепя стомашно-чревния тракт – глицинът е аминокиселина, която подпомага увеличаването на стомашните киселини.

Подмладява кожата – телешки колаген тип 1 е основният протеин, който се намира в дермата на кожата. Той се грижи за нейната структура, твърдост и еластичност, хидратира, намалява появата на фини линии и бръчки и насърчава по-младежкия външен вид.

Заздравява ставите – колагенът от този тип е важен за хрущяла и ставите – той намалява болките, подобрява гъвкавостта и повишава подвижността.

Заздравява костите – колагенът е ключов компонент на костите, който им осигурява необходимата здравина. Той подпомага плътността им, намалява риска от остеопороза и поддържа здравето им.

Подпомага храносмилателното здраве – въпреки че телешки колаген тип 1 не е толкова разпространен в червата, колкото други видове, той може да допринесе за тяхното здраве, като поддържа целостта на лигавицата и насърчава по-добра храносмилателна функция.

Заздравява косата и ноктите – колагенът е градивен елемент на косата и ноктите – той допринася за тяхната здравина, устойчивост и растеж, прави ги по-здрави, по-жизнени и ги кара да растат по-бързо.

Телешки колаген тип 2 – за ставите, костите и чревната мукоза

Телешки колаген тип 2 има значителни ползи за здравето на ставите и костите – подобрява мобилността и цялостното благосъстояние на тялото. Особено подходящ е за хора със ставни проблеми.

Основните ползи на телешки колаген тип 2:

Облекчава болките в ставите – колаген тип 2 помага за намаляване на болката и сковаността в ставите, подобрява мобилността и цялостната функция на ставите и е особено подходящ за хора със заболявания като ревматоиден артрит и остеоартрит.

Възстановяване на хрущяла – колагенът от този тип регенерира и поддържа здрав хрущял, подпомагайки възстановяването на увредената ставна тъкан.

Намалява възпалението – хроничното възпаление е често срещан фактор за болки в ставите и артрит. Телешки колаген тип 2 подпомага за намаляване на възпалението и облекчава болките.

Заздравява костите – въпреки че този колаген основно подобрява здравето на ставите, той допринася и за благосъстоянието на костите. Поддържа целостта на хрущяла и съединителната тъкан, подобрявайки плътността и здравината им.

Подобрява храносмилането – той подобрява целостта на чревната лигавица, подпомага заздравяването на пропускливи черва и възпаления на червата.

Колаген на прах или друг вид?

Днес на пазара съществуват няколко вида колаген – на прах, течност и таблетки. Всеки от тях има своите предимства.

Колаген на прах – предпочита се от много хора, които харесват компактния му вид – той е удобен за употреба навсякъде и по всяко време. Освен това обаче колаген на прах може да се добави не само във вода, а в различни напитки и храни, които консумирате ежедневно. Така не просто ще приемате протеина, но ще имате възможност да му се наслаждавате с любимите си неща за похапване. Съществуват много рецепти с колаген на прах, които можете да опитате – само открийте най-подходящата за вас и сами ще откриете колко приятна може да е консумацията на протеина.

Телешки колаген – течен – вид колаген на прах, който обаче е предварително дозиран и разтворен в течност.

Таблетки телешки колаген – те се пият като витамини или други хранителни добавки, според указанията на опаковката. Някои хора ги предпочитат именно заради начина на прием, който не изисква разтваряне на прах и пиене на колагена в течност.

Какво казват експертите? Много хора предпочитат телешки колаген на прах – мненията показват, че той е най-лесен за употреба, компактен е и се усвоява най-добре от организма. Това го прави и най-добрият телешки колаген за вас, с който тепърва да изградите навика си на прием на протеина.

Телешки колаген от магазин Натурал

При нас в онлайн магазин Натурал ще откриете разнообразие от телешки колаген за всякакви нужди. При нас ще намерите телешки колаген на прах, течен колаген и гурме колаген за добавяне в ястия. Магазин Натурал предлага разнообразие от продукти с колаген в състава – протеинови мъфини, колагенови пуканки, протеинови барчета с колаген за активно спортуващи, телешки костен бульон, гурме сашета и още.

Доверете се на дълги години опит в сферата – изберете качествен колаген от телешки кости и се отдайте на ново здравословно предизвикателство. Поставете си цел и я следвайте стрикти – само след няколко седмици употреба на телешки колаген – на прах или не, ще забележите промените в начина, по който се чувствате, и в начина, по който изглеждате.