Рецепта за диетични овесени питки за бургери
Представяме ви диетичен вариант на хлебчета за бургери, по рецепта на Дари от „Вкусен Ден“. Вкусните и здравословни овесени хлебчета са подходящи за диетичен бургер или сандвич. Ако ги приготвите с безглутенови овесени ядки или пресовани ядки от елда, ще се получи чудна безглутенова закуска, а защо не обяд или вечеря? Направете си вкусен сандвич, като разрежете хлебчето и добавите любимите си продукти: кашкавал, топено сиренце, масло, кюфте, колбас, филе, яйце, зеленчуци.
Необходими продукти за 8 бр. овесени питки:
3 яйца среден размер
200 гр. кисело мляко 4,5 %
1 равна чаена лъжичка хлебна сода
200 гр. фини овесени ядки/ За вариант без глутен, ползвайте безглутенови овесени ядки или пресовани ядки от елда.
15 гр. разтопено краве масло /или зехтин/
1/2 ч.л. хималайска сол
Начин на приготвяне:
В купа добавяте киселото мляко, като добавяте хлебната сода, разбърквате и оставяте да шупне. След това добавете останалите продукти, разбъркайте с бъркалка овесената смес и оставете за 30 минути, за да могат овесените ядки да поемат влагата и сместа да се сгъсти.
Загрейте предварително фурната на 180 градуса, пригответе тава за печене, покрита с хартия за печене. С помощта на лъжица изсипете сместа, оформяйки 8 топчета. Печете ги 20 минути в загрятата на 180 градуса фурна, едно ниво нагоре. Готовите овесени питки може да се разрежат и напълнят, като бургер или да се хапват, като хлебче.
Да ви е вкусно!