Рангинак

Време е за едно пътуване до деликатно балансираните, ароматни храни на Персия. Рангинак е страхотен десерт без печене, от фурми и ядки, подправени с кардамон и канела. Почти всеки ирански готвач има рецепта за този популярен десерт от персийската кухня. Рецептата е много лесна, дори не изисква печене.

Единствената трудност може да бъде намирането на висококачествени продукти, но ние имаме решение за вас, като ще сложим линк към всеки продукт от онлайн магазин Натурал.

В този сладкиш колкото по-качествени фурми и ядки използвате, толкова по-добър ще бъде вкусът на десерта. Фурмите трябва да са свежи, меки и дъвчащи като карамел. Израелските или иранските са най-добри. Шамфъстъкът трябва да е натурален, т.е. несолен и непечен. Опитайте се да не променяте пропорциите на подправките. Трябва кардамонът да бъде повече, отколкото канелата, а рангинакът трябва да бъде обилно подправен.

Обикновено Рангинакът се приготвя, като торта или пай с кръгла форма, който се нарязва. Но може да бъде приготвен и на порции, пълнейки фурмите (без костилка) с нарязани орехови ядки, заляти със смес от препечено брашно и масло (или гхи), обилно подправени с ароматни подправки, като кардамон, канела и розова вода, декорирани с шамфъстък и розови листенца.

Може да бъде приготвен и като се затоплят в тиган фурмите и орехите и се притискат плътно в тава на два реда, заедно с препеченото брашно, запържено в масло с ароматните подправки. Друг начин за приготвянето му е като брашното се пържи с маслото в продължение на 15 минути, на умерена температура, докато не придобие с лек орехов цвят. След, което се добавят подправките, като в този случай сместа може би ще стане доста гъста и ще ви затрудни в разнасянето върху фурмите. Ако изпаднете в такава ситуация, добавете още олио.

Ние нямаме търпение да ви споделим интерпретацията на Рангинак на нашата приятелка Дари от Вкусен ден.

Необходими продукти за основата:

* 50-60 бр. фурми Ротаб или Мириам, ако са Меджул без костилка да са 25-30 бр.
* 1 ч.ч.едро нарязани орехови ядки, които са запечени леко

Необходими продукти за плънката:

* 140 гр. бяло брашно /за безглутенов вариант ползвайте нахутено или оризово брашно/
* 50 гр. пречистено масло /гхи/
* 1-2 суп. лъж. слънчогледово олио
* 1-2 суп. лъж. пудра захар /може кокосова пудра захар/
* 4-5 шушулки кардамон /изваждат се семенцата и се стриват в хаванче/
1 или 1/2 ч.лъж смлян кардамон
*1 суп. лъж. розова вода за пиене и готвене
* 1/4 ч.лъж. канела

За поръсване:

* 50 г едро нарязани шамфъстъци
* няколко листенца роза

Ирански сладкиш с фурми РангинакНачин на приготвяне:

Цепнете фурмите без костилка и ги напълнете с нарязаните на едро и леко запечени орехи.
Запечете брашното в тиган на умерен огън (6 -та степен от 9), като разбърквате непрекъснато за около 15 минути, докато усетите лек ядков аромат и брашното придобие бежов цвят.
Добавете гхи-то, пудрата захар и ароматите, разбъркайте за минута. Ако сместа е много гъста и не се размазва по лъжицата, добавете 1-2 с.л. слънчогледово олио.
Оставете леко сместа да се охлади и докато е още топла напълнете фурмите през отвора, притискайки с пръсти върху ядките, и заравнете сместа отгоре.
Поръсете с нарязан на едро шам фъстък, като притискате леко към халвата и по желание добавете листенца роза или портокалови корички.

Този персийски десерт с фурми и орехи може да се сервира на стайна температура с чаша ароматен чай.
Съхранявайте бонбоните в кутия с капак в хладилник 7-12 дни.