Здравословното хранене е една от основните стъпки към осигуряването на здраво тяло и здрав организъм. Всичко зависи от това каква храна и какви напитки консумираме в ежедневието си. Напоследък храненето без консумация на глутен се превръща в предпочитан режим за много хора по една или друга причина. Но какви ползи носи то?
Нека първо си отговорим на въпроса какво е глутен. Глутенът е протеин, намиращ се в много хранителни съставки, включително пшеница, ечемик и ръж. Често се среща в храни като хляб, паста, пица и зърнени култури. Хората с целиакия имат имунна реакция, която се задейства от консумацията на глутен, затова той е строго забранен в диетата им.
Кои храни са безглутенови? Това са плодове, зеленчуци, месо и яйца, както и преработени храни без глутен като хляб или тестени изделия без глутен. За да спазвате диета без глутен, трябва да избягвате пшеницата, ечемик, овес, лимец и някои други зърнени храни, докато избирате заместители, които осигуряват хранителни вещества за здравословна диета. Храненето с безглутенови храни е от съществено значение за справяне с признаците и симптомите на целиакия глутенова ентеропатия, алергия, генетична предразположеност и други медицински състояния, свързани с глутена.
Безглутеновите продукти също са популярни сред спортистите и хора, които не са диагностицирани с медицинско състояние, но спазват режим за по-добро здраве и повишена енергия. Именно за тази цел в магазин Натурал предлагаме разнообразие от безглутенови продукти, които да задоволят всяка диета и начин на живот. Днес ние сме се превърнали в специализиран магазин за безглутенови храни, в който ще намерите всичко необходимо за своя хранителен режим от брашно и хляб до бисквити, гризини и безглутенови торти.
Безглутеновите храни често създават значителни ограничения в менюто. Голяма част от ястията се изключват, поради съдържанието на протеина, което прави опциите за вкусна вечеря минимални. Пшеничният хляб е строго забранен за тези, които спазват безглутенова диета. Сладките изкушения като торти, вафли, бонбони и други също съдържат голямо количество глутен, което ги изключва от позволеното меню.
Съществуват обаче много зърнени храни без глутен, които са безопасни за консумация. Част от тях са ориз, нахут, елда, киноа, сусам, кафяв ориз, див ориз, царевица и други, с които можете разнообразите менюто си. Храната, приготвена с безглутенови зърнени храни засища организма по-добре и носи много енергия.
Освен зърнени храни без глутен днес можете да откриете и много безглутенови заместители на добре познати и обичани храни. Тези продукти са изработени с пълноценен състав, който е еднакво вкусен и полезен за организма и може да се консумира ежедневно. Такива са например тестените изделия като спагети без глутен, с които няма да има нужда да елиминирате любимата италианска храна от менюто си. Те са точно толкова вкусни и засищащи, колкото и обикновената паста. Любителите на италианската кухня ще открият още и кори за лазаня без глутен, с които ще създадат перфектната домашна вечеря. Освен това ще намерите и много други предложения, като торти, бисквити, зърнени закуски, корнфлейкс, хляб, солети, гризини, крекери, детски бисквити, безглутенови бонбони, подходящи за всички, които не могат да живеят без сладко, здравословни сурови барчета и още много изкушения.
Много заболявания днес могат да се повлияят от храненето ни и в частност от приема на безглутенови храни. Режимът е изключително важен за хора с болестта целиакия, както и за тези, които имат непоносимост към глутена.
Ползи от безглутенова диета обаче имат и тези, които страдат от автоимунното заболяване Хашимото. Връзката между заболяването и храненето се корени на клетъчно ниво. При консумацията глутен, ДНК е програмирана да освобождава специфични ензими за смилането му. Това е важно за тези с Хашимото, защото тази част от ДНК, която отговаря за ензима за смилане на глутен, е в съседство с тази, отговорна за производството на имунни клетки, наречени макрофаги. Изследванията показват, че свръхконсумацията на глутен при хора с Хашимото постоянно влияе както върху храносмилателния ензим, така и върху макрофагите, причиняващи възпаление.
Превантивните мерки са винаги по-добри, отколкото ненавременната намеса. Именно затова много лекари препоръчват на пациенти с Хашимото да спазват безглутенова диета, за да избегнат евентуални рискове или неприятни реакции.
Необходимостта от безглутеново хранене при Хашимото не е толкова стриктна, както при другите заболявания, но спазването на диета определено ще подобри качеството на живот.
Безглутеновият режим се състои от хранене с много плодове и зеленчуци, месни ястия, яйца и храни със специален знак “без глутен”, което дава гаранция за чист продукт. За да намалят ограниченията обаче и да създадат безопасни храни, много марки създават безглутенови продукти, които днес са достъпни за всички.
Въпреки че диетата без глутен е основното лечение на целиакия и може да помогне за облекчаване на симптомите при различни състояния, свързани с чувствителността към глутен, тя намира и други приложения.
Съществуват противоречиви мнения за това дали безглутеновата диета за отслабване наистина работи, или е добре познат мит. Всъщност, за да бъде режимът ефективен, тези, които го използват, се нуждаят от няколко стриктни точки, които да следват.
На първо място – откажете се напълно от глутена. Ако искате да се посветите на безглутеновата диета за отслабване, то трябва изцяло да спрете консумацията на този протеин. Ако все още имате колебания какво да консумирате, ние ви дадем няколко съвета. Забравете за преработените храни, бирата, хляба, тортите, бонбоните и бисквитите.
Вместо това изберете безглутенови храни от този списък, който ще ви помогне да съставите следващите си домашни рецепти:
Цялостната промяна на вашия режим на хранене не е лесна работа. Изисква се постоянство и силна воля, но резултатите след това определено са заслужени. Ако сте решили и вие да се отдадете на безглутеново хранене, можете да изготвите вашето меню, като пазарувате най-вкусните безглутенови храни онлайн от магазин Натурал.
Бързи връзки
Информация за контакт
Последвай ни