Начало » Храни » Бобови и зърнени храни » Бобови и зърнени и храни
Зърнените храни са основна част от хранителния план на хората от древността до днес. Осъзнато или не, всички ние ги консумираме в голяма част от ежедневието си. Въпреки това, все още съществуват някои въпросителни относно това кои храни са зърнени.
Зърнените култури включват пшеница, ечемик, овес, ръж, царевица, ориз, просо. Пълнозърнестите храни включват пълнозърнест хляб или хрупкави хлябове със семена, зърнени закуски, пшеничен зародиш, кафяв ориз, булгур, киноа, кус-кус, пуканки и овесени ядки. Някои семена, които не са от семейство житни също се считат за пълнозърнести, това са елда, киноа и амарант.
Пълнозърнестите ядки се състоят от три основни части: трици, ендосперм и зародиш. Външният слой на зърното е трици, с високо съдържание на фибри, омега-3 мастни киселини, витамини, минерали и антиоксиданти. Средната част от зърното е ендосперм и съдържа предимно въглехидрати, а най-малката, вътрешна част е зародишът, който е богат на витамини и протеини. Ето защо е толкова полезно да включим в менюто си пълнозърнести храни.
Рафинираните зърнени храни включват сладкиши, десерти, бял хляб, тестени изделия, мъфини, сладки или солени бисквити, рафинирани зърнени закуски, бял ориз, палачинки, вафли и пица. Разликата между здравословните пълнозърнести и рафинираните зърнени храни е, че рафинираните съдържат само средната част от зърното ендосперм, който е богат на въглехидрати.
Ако все още се колебаете кои са зърнените храни – списъкът ни ще ви помогне да ги разпознавате. Примери за пълнозърнести храни са:
Всички тези видове зърнени храни носят големи ползи за пълноценната хранителна диета и организма.
Глутенът е протеин, който се открива в ечемика, пшеницата, ръжта и овеса и е вреден само за хора с глутенова непоносимост и цьолиакия. Той кара имунната система да уврежда или унищожава вилите на тънките черва, за това хората с непоносимост към глутен, трябва да спазват безглутенов режим на хранене.
Повечето хора да смятат, че всички зърнени храни съдържат глутен, но всъщност далеч не е така. Има голямо разнообразие зърнени храни без глутен и безглутенови продукти, което улеснява тези от вас, които се хранят без глутен.
Безглутенови зърнени храни са киноа, ориз, царевица, просо, амарант, теф и елда. В магазин Натурал ще намерите голямо разнообразие от био безглутенови зърнени храни и безглутенови продукти подходящи за деца и възрастни. Безглутенова паста: лазаня, каноли, спагети, макарони, кус-кус, много видове пълнозърнест хляб без глутен на български и сертифицирани производители.
Диета, богата на зърнени храни е тази на активно спортуващите, които се грижат за здравето и формата си. При правилно комбиниране зърнените храни могат да бъдат подходящи в диети за отслабване, например ечемик, елда, кафяв ориз, просо, ръж.
В магазин Натурал ще откриете разнообразие от диетични и зърнени храни без глутен. Нашият богат продуктов каталог е създаден с мисъл за вас и вашите нужди, така че не се колебайте да потърсите всичко необходимо за диетата си при нас.
Една от здравословните зърнени храни е царевицата. Тя е богата на фибри и растителни съединения, които са полезни за храносмилането и очите. Царевицата има и други ползи – състои се предимно от неразтворими фибри, което я прави храна с нисък гликемичен индекс. Това означава, че тя се усвоява бавно и не предизвиква нездравословен скок на кръвната захар.
Зърнени храни с нисък гликемичен индекс са овесени ядки, елда, царевица, както и някои бобови – боб, грах, леща и други. Те ви помагат да се чувствате енергични през целия ден и понижават нивата на инсулин, което спомага изгарянето на мазнини. Намаляват триглицеридите, общия и “лошия” холестерол, като едновременно с това повишават нивата на “добрия”. Намаляват риска от развитие на диабет тип 2 и сърдечно-съдови болести.
Изберете зърнени храни с много фибри от магазин Натурал. При нас ще откриете разнообразие от полезни и здравословни зърнени и бобови продукти, както и биологично чисти храни, като нашият био бял ориз, с който ще превърнете менюто си в истинска феерия от вкусове.
Бобово растение се отнася до всяко растение от семейство Fabaceae, което включва неговите листа, стъбла и шушулки. Ако се колебаете кои храни са бобови и с какво се различават те от зърнените, ето няколко примера – боб, грах, нахут и леща. Те са част от семейство бобови и са сред най-разнообразните и питателни храни. Обикновено те са с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на фибри, фолат, калий, желязо и магнезий.
Когато говорим за бобови храни – видовете са много – храните в тази зеленчукова подгрупа включват боб, бял боб, черен боб, боб Лима, фава боб, соя и други, сушен грах, нахут, черноок грах, гълъбов грах, нарязан грах и други, както и няколко вида леща. Голяма част от тези бобови храни са ни добре познати и не случайно ги използваме толкова често в ежедневното си меню.
Какво съдържат бобовите храни – съставът им е богат на протеини, фибри, фолиева киселина, желязо, калий и магнезий, като същевременно съдържат малко или никакви мазнини, транс-мазнини, натрий и холестерол.
Можете да включите всякакви бобови продукти в ежедневното си меню по много и разнообразни начини. Добавете ги към салатата си, за да ѝ придадете по-интересен и оригинален вкус. Не само това, но по този начин тя ще бъде и по-засищаща. Обогатете познатите рецепти за паста, бургери и такоси с вкусен боб. Направете гювеч или се придържайте към класическата яхния с леща, боб или грах. С любимите бобови храни ще превърнете всяко ястие в не само вкусен специалитет, а в истински полезна и засищаща храна.
Бобовите култури заслужават челно място сред храните, защото са добър източник на растителни протеини. Изумително е, че ястие от бобови и зърнени култури съдържат протеини колкото ястие от месо. Смес от зърнено-бобови растения (например паста и боб, паста и нахут, ориз и леща, достига състав от незаменими аминокиселини, сравним с този на месото. Изключително полезни, поради ниското съдържание на мазнини и високо съдържание на фибри, така полезни за червното здраве. Варивата и бобовите са здравословни, защото са богати на фосфор, калций и желязо. Те са противовъзпалителни храни, защото помагат за контрола на инсулиновия отговор в тялото.
Здравословните бобови храни са сред любимите култури, които ежедневно присъстват в ястията на масата във всеки български дом. Боб, грах, леща ханут. Грахът е добър източник на витамини С и Е, цинк и други антиоксиданти, които укрепват имунната система. Лещата е с ниско съдържание на натрий и наситени мазнини и високо съдържание на калий, фибри, фолат и растителни химикали, наречени полифеноли, които имат антиоксидантна активност.
Фасулът също съдържа антиоксиданти, борещи се с болестите. Той е сред най-питателните храни, а в резултат на високото си съдържание на фибри, бобът помага за предпазване от диабет и сърдечно-съдови заболявания.
Диета с бобови храни е оптимална тогава, когато е комбинирана с други зърнени култури и зеленчуци.
Бързи връзки
Информация за контакт
Последвай ни